Clubhouse, Yes ik ben fan

Clubhouse, yes ik ben fan!

Clubhouse is een social media app waarbij enkel live audio gebruikt wordt. De naam geeft het verder al weg: het idee is een soort clubhuis, waarbij er in theorie oneindig veel virtuele rooms (kamers) zijn.

Ik, Anita heb de app vorige maand ontdekt met dank aan de uitnodiging van Myian Ermes. Hier vinden gesprekken plaats, over allerlei onderwerpen. Je kunt als gebruiker een gesprek starten, in een kamer spreken of gewoon meeluisteren. Rooms kunnen openbaar of gesloten zijn. Ook kun je rooms en gebruikers volgen zodat je weet wanneer nieuwe gesprekken plaatsvinden.

Ik mis onwijs de beurzen en events waar je met bekenden en onbekenden bijkletst, zo voelt Clubhouse wel echt, maar dan virtueel.

Clubhouse, help even?

Clubhouse is ontstaan in de lente van 2020 en de afgelopen periode wordt het massaal omarmt door bekend Nederland en ‘early adaptors’ van social media kanalen. Je hebt een uitnodiging nodig van iemand die al op de app zit. Of je moet iemand die je kent, vragen om je toe te laten. Ook kan je geduldig zijn en jezelf op de wachtlijst zetten. Als je eenmaal uitgenodigd bent, kan je zelf twee mensen uitnodigen. Als je ‘actief’ bent op Clubhouse krijg je ook de mogelijkheid om meer mensen uit te nodigen. Vervolgens kan je binnen de app zoeken naar een onderwerp en een ‘room’ kiezen die je interessant vindt. Je klikt deze aan en deze verschijnt dan in je agenda. Bij sommige rooms kan je meepraten en bij andere kan je enkel luisteren. Dat laatste voelt dan meer aan als een podcast. Je kan ook een privé room aanmaken met vrienden om virtueel bij te kletsen, maar ook juist met vreemden om nieuwe mensen te leren kennen.

Wat is op dit moment nog jammer

Een nadeel is dat de app nog exclusief is, maar wat nog minder fijn is, zijn de privacy richtlijnen. Je moet al je contacten synchroniseren en over de veiligheid hiervan wordt getwijfeld. Dit terwijl de gesprekken wel meteen verwijderd worden als ze gesloten worden, dus de gesprekken worden niet opgenomen. Ergens vind ik het wel jammer dat als ik een room wil hosten ik klanten of relaties die een Android hebben, dus moet teleurstellen. De app werkt alleen voor iOs. Dat vind ik oprecht wel een gemiste kans.

Stem

Ik mis onwijs de beurzen en events waar je met bekenden en onbekenden bij kunt praten. Eerlijk gezegd voelt Clubhouse als een ‘groot event’ Je gaat de ‘vloer’ op en elke keer als je in een ‘room’ gaat, kan je heel eenvoudig nieuwe mensen leren kennen. Wat ik ook wel fijn vind is dat dit een social media kanaal is alleen met audio. Je ziet elkaar niet. Het is ook best een georganiseerd platform, omdat je je virtuele hand moet opsteken als je iets wil zeggen. Wat ik onwijs leuk vind, is dat je zonder moeite in een gesprek zit met experts, ondernemers maar ook bekende Nederlands zijn volop aanwezig en voor je het weet zit je in een room met Bas Smit, Ron Simpson en Don Diablo.

Luisteren en praten

Je kunt:

  • In een room gaan over een onderwerp welke je aanspreekt.
    • Open: toegankelijk voor iedereen
    • Social: alleen te beluisteren als je de mensen volgt (social)
    • Closed: toegankelijk op uitnodiging
  • Lid worden van ‘clubs’.
    • Dit zijn groepen personen met dezelfde interesses. Je krijgt een notificatie als een club een room opent. Het is wel handig, zo blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in je ‘vakgebied’.

Wat gebeurt er als ik in een ‘room’ stap?

Als je toetreedt, staat niet direct je microfoon aan. Je kunt dus prima verschillende rooms in- en uitstappen zonder de boel te verstoren. Als je eenmaal in een room zit en meeluistert, kun je via de button ‘✌️ Leave quietly’ de kamer verlaten zonder dat anderen daar een melding van krijgen. Dat is wel zo fijn!

Als je actief deel wil nemen aan gesprek, moet je moderator of spreker zijn én je microfoon moet natuurlijk aan staan. Wil je graag meepraten? Dan kun je ‘hand 🖐’ opsteken. De moderator kan je dan toevoegen als spreker.

Wil je meer informatie? Ga gerust naar anitahvl.club

Of ik Clubhouse leuk vind?

Veel mensen vergelijken Clubhouse ook wel met Podcasts. Zelf ben ik nog niet fan van podcasts, ik heb er te weinig geduld voor. Toch is deze app wel echt iets voor mij. Vanuit mijn nieuwsgierigheid voor online marketing ben ik het aan het testen en uitproberen. De zondag vind ik een heerlijke dag om rooms te betreden en om lekker te luisteren. Het platform groeit enorm hard, dus als je nu instapt ben je nog een voorloper. Lekker pionieren met experts en nieuwsgierige ondernemers dat past wel bij mij! Kan ik je toelaten tot het platform? Laat het mij weten!