[Gastblog] Gastvrijheid in de zorg door de jaren heen

Gastvrijheid in de zorg door de jaren heen

Gastvrijheid in de zorg door de jaren heen

 

Allard Tuitel (Twitter: @jinxhospitality), werkzaam voor Jinx-Hospitality. Hij bood mij aan input voor een gastblog te schrijven. Onderstaand blog is zijn inbreng!

Jinx-Hospitality

Jinx Hospitality is opgericht door Allard Tuitel. Vanuit een jarenlange Horeca- en organisatie ervaring waarbij diverse onderdelen, zowel op de werkvloer als op managementniveau, aan de orde kwamen. Na een gedegen opleiding op een zeer breed terrein als koken, serveren, gastvrijheid, brood, banket, wijnen en zorginstelling is een goede basis ontstaan voor gedegen advies. Jinx Hospitality is gebaseerd op het feit dat de behoeften van de klant van het grootste belang is!

Gastvrijheid in de zorg door de jaren heen

Geweldig zoals mijn collega Jolanda Vonhout van Horeca-Impuls spreekt over Horeca in de zorg heden ten dagen in het blog “Het horeca-gevoel in de zorg

Maar weet u nog hoe het vroeger was? We gaan terug naar 1974, het jaar dat ik als leerling-kok begon in een Verpleegtehuis. Spannend over het feit wat je in zo’n grote keuken te wachten stond, fietste ik naar m’n eerste werkgever. Na een leuke rondleiding was het tijd om iets te gaan doen en daar begon de grote teleurstelling…aardappels schillen, spinazie wassen en wassen. Jeetje was dit de Horeca die ik verwachte? Nee, maar dit was de zorg. Grote hoeveelheden, zelf alles voorbereiden en klaarmaken. De dagelijkse kost bestond hoofdzakelijk uit de Hollandse pot. Voor die tijd vreemde gerechten als Rijst- en Pastagerechten bestonden amper. Nee, gewoon Bloemkool met het bekende papje. Ook niet verkeerd hoor want we deden er wel veel aan om niet het bekende “ziekenhuisvoedsel” te creëren. Wat dat betreft waren we wel vooruitstrevend maar tegelijkertijd haalde de ontwikkelingen in de zorgkeuken ons in. Nieuw systeem, het ontkoppel bereiden deed zijn intrede. Even wennen dat wat je op maandag bereide pas voor de volgende dag was of soms voor de dag daarna. Het rare was dat dit niet kosten besparend was want meer apparatuur, meer personeel etc. Want begon ik in 1974 met 7 collega’s het eindigde in 1993 met 28. Gelukkig konden we in de begintijd nog wel ruimte vinden om dingen zelf te maken zoals koekjes, kroketten, oliebollen, appelbeignets etc. erg leuk maar tijdrovend werk.

Wat was de reden?

Door de uitbreiding van apparatuur en personeel konden er meer maaltijden worden bereid mede ontstaan door de uitbreiding van het verpleegtehuis en tafeltje dekje. Hierna volgde de keukensluiting van diverse verzorgingshuizen in de buurt. Maar werd het er leuker op? Nou eigenlijk niet want hierdoor verschoof de taak van koken naar administratie, inkoop, personeelsbegeleiding en dan uiteraard de zoveel in de zorg interne vergaderingen.

Maar gelukkig heeft de Gastvrijheid in de zorg zijn weg gevonden en staat men meer open om de patiënt/bewoner dit te laten beleven.

Na ongeveer 15 jaar was ik op bezoek in het Verpleegtehuis waar m’n carrière ooit begon en de verbazing was dan ook erg groot toen ik ontdekte wat er zoal veranderd was. Een heuse Brasserie en een coffee-corner waar diverse broodjes etc. verkrijgbaar zijn. Prachtig want dit is de Horeca naar de zorg brengen! En daar zijn dan de professionals voor de zorg daarbij te ondersteunen en begeleiden. Met daarnaast Gastvrijheidtrainingen voor het personeel zodat ook zij zich het gastheer/vrouwschap kunnen richten. Jinx-Hospitality is één van de bedrijven in Nederland die de horeca naar de zorg brengt. Uiteraard zijn wij ook actief in de reguliere horeca. Vraag eens vrijblijvende informatie aan voor gastvrijheid zoals u het wilt!

Met gastvrije groet,

Jinx Hospitality

Gastvrijheid, zoals u het wilt!

www.jinx-hospitality.nl I info@jinx-hospitality.nl

Geen reactie's

Geef een reactie

× Kunnen wij je ergens mee helpen?