Gastblog: Voeding in de zorg ~ Beleving

Gastblog: Voeding in de zorg ~ Beleving

Gastblog: Voeding in de zorg ~ Beleving

Graag introduceer ik jullie met deze blog Jef van de Vegte, werkzaam voor Huis van Beleg. Een korte samenvatting van wat Jef doet staat beschreven in zijn twitterprofiel: ‘Huis van Beleg, lekker, diervriendelijk en duurzaam broodbeleg. Redmancap; de best renderende investments in China.Kortom, de drie ff-en. Food, Fun and Finance’.

In onderstaande alinea’s Jef zijn eerste gastblog op www.anitahvl. Wie weet volgen er in de toekomst meer! Jef en ik delen samen de passie voor het delen van kennis, kunde en plezier!
En dan ook nog eens op de vakgebieden: Gastvrijheid, Services (voeding) en Social Media.

 

Voeding in de zorg

Onlangs was ik te gast bij een grote zorggroep in het zuid westen des lands waar ik in het kader van een bijeenkomst met foodservice professionals een lezing kreeg voorgeschoteld van de dienstdoende directeur zorg.

Een aardige dame die deze functie nog slechts kort vervulde en bij haar aantreden te horen had gekregen dat de betreffende functie binnen een jaar ook niet meer zou bestaan. Aangezien ze niet wars was van veranderen, derhalve de juiste vrouw op de juiste plaats. Ik vroeg mij af of ik de enige in de zaal was die dit met verbazing aanhoorde. Heerlijk veranderen om het veranderen, daar veel over vergaderen, waarschijnlijk in allerhande stuur- en werkgroepen, al dan niet onder begeleiding van goedbetaalde extern ingehuurde consultants. Later op die dag zou ook de net nieuw aangestelde directeur vastgoed nog het eea komen vertellen, want ja, al dat onroerend goed moest toch ook echt rendabel geëxploiteerd worden, maar dat terzijde. Over zorg in de meest letterlijke zin van t woord, als in handjes aan het bed en zo was het vanzelfsprekend nog altijd niet gegaan.

www.huisvanbeleg.nl

Echter na enige tijd de nodige sheets te zijn doorgeworsteld kwam het onderwerp aan bod waar in ieder geval mijn interesse met name naar uitging:” voeding in de zorg.”

Trends, ontwikkelingen, budgetten en wat niet meer zij. Mijn verbazing van zojuist sloeg om in verbijstering toen ze vol trots melde dat met het creëren van voldoende “beleving” het haar gelukt was een maaltijd met als vleescomponent een goedkope vieze gehaktbal toch nog succesvol te laten verlopen. Ik kon het niet laten op te merken dat ze zich een hoop ” belevingsmoeite” had kunnen besparen (toch een woord waar ze dol op zijn, besparen) als ze nu eens waren begonnen met het inkopen van een goede en lekkere gehaktbal. De lachers op mn hand, Ik deed zeker in vlees? En we gingen vrolijk verder.

Dat zette me echter wel aan het denken hoe het mogelijk is dat iemand trots kan zijn op het feit dat ze zo goedkoop kan inkopen op gebied van voeding en dat dan ook nog meld aan een groep foodservice professionals. Je zal de rest van je leven moeten doorbrengen in een dergelijke instelling. Het moet en kan volgens mij echt anders. Een lekkere, goede, voedzame en gezonde maaltijd begint met het gebruik van goede grondstoffen, dat kan iedere kok je vertellen. Goede grondstoffen, goede grondstoffen en nog eens goede grondstoffen!! Dan volgt een traject van logistiek, bereiding, keuzemogelijkheden, wijze van aanbieden, aansturing en verwerking. Als we met zn allen bereid zijn na te denken over hoe we al deze additionele handelingen per locatie slimmer, innovatiever en efficiënter kunnen inzetten dan blijft er echt nog wel genoeg budget over om een goed gehaktbal in te kopen, daar ben ik heilig van overtuigd. En zo niet dan wordt het misschien tijd dat alle managers die niet direct zorg verlenen aan bewoner, gebruiker of patiënt eens op hun loonstrook kijken en zich afvragen of de focus wel op de juiste aspecten ligt.
De nieuwe generatie zorgafnemers zal zich niet zo snel met een kluitje “beleving”in het riet laten sturen.

Contact opnemen met Jef van de Vegte kan via:

 

Geen reactie's

Geef een reactie

× Kunnen wij je ergens mee helpen?