Gastvrijheid Tips en Tricks (3-4)

Gastvrijheid Tips en Tricks (3-4)

Gastvrijheid Tips en Tricks (3-4)

 

Vorige week de gastvrijheid tips en tricks over: #VEILIGHEID en #AANDACHT. Deze week staan wij stil bij #RESPECT en #KENNIS.

De bron van de informatie is: ‘Horecasupport’. De informatie die ik las ‘Tips & Tricks over gastvijheid’ vind ik inspirerend en deel ik dan ook graag via mijn website. Aanvullend heb ik informatie toegevoegd specifiek voor de zorg. Ik heb goedkeuring gevraagd bij Horecasupport en ik vind het erg fijn dat ik via de communicatieafdeling een akkoord heb gekregen om de informatie met jullie te delen via AnitaHvL.

Op basis van de acht volgende thema’s maakt ‘Horecasupport’ een indeling om tips en tricks te geven over gastvrijheid:

1. beleid

2. basis

3. veiligheid

4. aandacht

5. respect

6. kennis

7. workshop

8. social media

Binnen de zorg kennen wij de Facilitaire organisatie. Over het algemeen valt de voedingsdienst hier ook onder. Toch zijn er ook zorgorganisaties waar de voedingsdienst (restaurant, bar, koffiefacilitaiteiten, etc.) een zelfstandig onderdeel is binnen de organisatie. In onderstaande aanvullende opmerkingen sta ik hier bewust bij stil.

Tips & Tricks ~ Gastvrijheid

Hoe zorg je voor optimale gastvrijheid in je bedrijf?

 

RESPECT

Tip 01 | erbij horen

Besef dat veel mensen erbij willen horen, gezien willen worden. Vanaf de puberteit streeft ieder mens naar status en respect, ook in het ‘uitgaansleven’.

Tip 02 | volwaardig

Ieder mens wil voor vol worden aangezien en volwaardig behandeld worden, zeker als daar voor betaald wordt, zoals in de ‘horeca’.

Tip 03 | status

Geef gasten het gevoel dat iedere bezoeker status heeft. Zorg dat iedere gast door de medewerkers met respect wordt behandeld.

Tip 04 | kwetsen

Voorkom elke vorm van discriminatie. Iedere gast is gelijk. Accepteer geen kwetsende grappen.

Tip 05 | intimidatie

Voorkom elke vorm van intimidatie. Grijp in zodra mannen vrouwen lastig vallen of als culturen dreigen te botsen.

Let op: in de zorg spelen er ook wel eens dergelijke situaties.

Tip 06 | signalen

Herken de statussignalen van de gast: gedrag, kleding, kapsel, accessoires, hobby’s etc.

Tip 07 | complimentjes

Herken, erken en bevestig zoveel mogelijk de (vermeende) status van de gast. Maak complimentjes, stel positieve vragen over vakanties, auto’s, kleding etc.

Tip 08 | knipmessen

Wees niet overdreven serviel en doe niet overdreven neerbuigend. De tijd van de knipmessende ober ligt achter ons.

Tip 09 | verzorging

Respect toon je op vele manieren: niet alleen met vriendelijke woorden, maar ook met verzorgd interieur, schone toiletten, verzorgde kleding, verzorgd uiterlijk.

Tip 10 | popie-jopie

Voorkom een popie-jopie houding bij medewerkers. Probeer in te schatten hoe iemand het liefst aangesproken wil worden.

Tip 11 | formeler

Kies bij twijfel altijd voor formelere aanpak: geen `hoi’ maar `goedenavond’; geen `jij’, maar `u’; geen `doeiii’, maar `bedankt en graag tot ziens’.

Tip 12 | negeren

Geef mensen nooit en te nimmer het gevoel dat je ze negeert! Iemand over het hoofd gezien? Geef even extra aandacht!

Tip 13 | beleving

Weet dat gasten op zoek zijn naar `beleving’. Creëer en bevestig die beleving. Met evenementen, bierproeverijen, speciale menu’s, thema-avonden etc.

Tip 14 | speciaal

Geef gasten het gevoel dat je ze speciaal voor hen organiseert: stuur (e-mail, post) of geef mensen persoonlijk een uitnodiging.

Tip 15 | betrokkenheid

Betrek vaste gasten bij de organisatie van activiteiten; zo vergroot je hun betrokkenheid en hun status.

Tip 16 | roddels

Toon je respect voor gasten ook als ze er niet zijn: laat je niet verleiden tot roddel en achterklap.

 

KENNIS

Tip 01 | veel weten

Wie veel weet, of denkt te weten, telt mee. Kennis vergaren en kennis verspreiden getuigt van volwassenheid, van volgroeid zijn.

Tip 02 | nieuwsgierig

Besef dat de horecagast nieuwsgieriger is dan ooit en ook meer weet dan ooit over producten, bereidingen, trends en ontwikkelingen.

Tip 03 | info op kaart

Geef op bierkaart, menukaart, wijnkaart en website extra informatie over herkomst,
achtergronden en ingrediënten.

Tip 04 | drank & food

Geef informatie over drank & food combinaties. Welke bieren en wijnen passen bij welke gerechten?

Tip 05 | medewerkers

Zorg er voor dat medewerkers over voldoende kennis beschikken over het assortiment dranken, gerechten en diensten.

Tip 06 | serieus

Neem vragen en opmerkingen van gasten altijd serieus, ook naïeve vragen en domme opmerkingen.

Tip 07 | antwoorden

Probeer zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag van een gast, die interesse heeft in producten of de restauratieve dienst.

Tip 08 | vragen

Weet je het antwoord niet, vraag het dan aan een leidinggevende, de kok of een collega.

Tip 09 | onzinverhalen

Hang geen onzinverhalen op! Besef dat we in een informatiemaatschappij leven: mensen zijn nieuwsgierig en je kunt gasten niet zomaar iets op de mouw spelden.

Tip 10 | welles-nietes

Ga geen welles-nietes discussies aan. Blijf beleefd, lach vriendelijk. Laat mensen in hun waarde.

Tip 11 | uitdragen

Besef dat veel gasten graag kennis uitdragen. Veel meer dan vroeger hebben ze interesse in informatie over bijvoorbeeld wijn en gerechten.

Tip 12 | website

Geef informatie over dranken en gerechten, over historie en formule van je bedrijf en over evenementen ook via de nieuwsbrief.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Afbeelding 1: Sodahead

Afbeelding 2: Tegelwijsheid

Geen reactie's

Geef een reactie

× Kunnen wij je ergens mee helpen?