Grootste Google update sinds 5 jaar

Grootste Google update sinds 5 jaar

Google heeft op 25 oktober 2019 haar grootste algoritme-update in 5 jaar gepresenteerd: Google BERT. BERT staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers. Dit is een algoritme gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Met dit algoritme kunnen computers en software de betekenis van woorden en zinnen beter begrijpen door de context en volgorde mee te nemen waarin deze woorden staan.

Hoe werkt het?
De BERT-update is ontstaan door het feit dat consumenten steeds langere zoektermen gebruiken. Korte woorden kunnen in een zin een groot verschil maken voor de context. Google geeft zelf het volgende voorbeeld: Als iemand zoekt op ‘2019 brazil traveler to usa need a visa’ maakt het woord ‘to’ een groot verschil. Het laat namelijk zien wat de intentie is: Iemand uit Brazilië reist naar de Verenigde Staten en wil weten of er een visum nodig is.

Voor de BERT-update gaf Google namelijk een resultaat over hoe mensen uit de Verenigde Staten naar Brazilië kunnen reizen zonder een visum aan te vragen. Maar dat is niet het gewenste zoekresultaat van de consument.

Een ander voorbeeld gaat over het feit dat één woord meerdere betekenissen kan hebben. Denk aan het woord ‘trap’ in het Nederlands of ‘cow’ in het Engels. Een cowfish is namelijk ook een visje in Engelse begrippen. Voor Google BERT gaf de zoekmachine na de opdracht ‘How to catch a cow fish’ een resultaat over koeien, ondanks dat de woorden ‘catch’ en ‘fish’ er ook in voor kwamen. Na de update toont Google na deze zoekopdracht visgerelateerde blogs en websites.

Wanneer komt Google BERT naar Nederland?
Nu verbetert de zoekmachine alleen nog Engelstalige zoektermen door het algoritme. Het plan is om Google BERT te introduceren in alle talen, maar dat kan nog even duren. De datum van BERT-update voor Google Nederland is op dit moment nog niet bekend.

Het belang van nieuws voor jouw organisatie
Prosos zit bovenop het nieuws en houd je op de hoogte van de laatste updates. Heb je ons blog over het Google marketing live evenement deze zomer al gelezen? Zodra Google BERT in Nederland beschikbaar komt, laten we je dit weten. Weet je wat de ontwikkelingen in Google voor jouw organisatie betekenen? Kun je hier hulp of advies bij gebruiken? Neem gerust contact op met het Google gecertificeerde team van Prosos.

Geen reactie's

Geef een reactie