Hoe bind je je doelgroep met video

Drone fotografie video lens mobiel

Hoe bind je je doelgroep met video

Voor een succesvolle videostrategie heb je drie ingrediënten nodig. Het eerste is zogeheten hygiene videocontent waarmee je kijkers aantrekt die op zoek zijn naar antwoorden op hun vragen.
Daarnaast een vleugje hero content, de video’s die een ‘big bang’ veroorzaken. Hero-video’s worden ook nog wel eens virals genoemd en fungeren als het kruidenrek in de videostrategie, waarmee je eens in de zoveel tijd een flinke dosis peper gebruikt.
Het laatste ingrediënt is hub-content: herkenbare formats die regelmatig terugkeren. Zij staan symbool voor het bindmiddel binnen een videocampagne, voor de herkenbaarheid waarmee je je doelgroep aan je kunt ‘lijmen’. In dit artikel leggen we uit waar een format zoal aan moet voldoen om er als bedrijf het meeste voordeel uit te halen.

Steeds grotere rol

Het is slim om eerst in te zoomen op de groeiende populariteit van hub-content binnen het 3H-model (hub, hero, hygiene). Volgens de meest recente onderzoeken gaat hub-content de komende jaren een grotere rol spelen. Dat is vooral interessant omdat vier op de tien marketeers verwachten binnen drie jaar te beschikken over een eigen corporate videokanaal, waarin formats een belangrijke rol spelen.

Voorwaarden voor een succesvol format

Een bijkomend voordeel van een serie video’s is dat je ze relatief goedkoop kunt produceren als je meerdere afleveringen achter elkaar kunt opnemen. Uit onderzoek blijkt dat een succesvol format sowieso aan de volgende voorwaarden moet voldoen.

Kies voor een heldere doelgroep

Het succes van een format staat of valt bij een heldere keuze in doelgroep. Wanneer je weet wie je wil bereiken, kun je de vorm en frequentie daarop afstemmen.
Houd daarbij altijd in je achterhoofd dat het vaak beter is om gericht te kiezen dan om breed te schieten; jouw doelgroep hoeft niet altijd half Nederland te zijn.

Vaste tijd en frequentie

Wil je de kijkers wat vastigheid geven, wijk dan in elk geval niet af van de frequentie van je format. Het maakt daarbij niet uit of je nu dagelijks een video online zet, elke week of elke maand. Het kiezen van een vast tijdstip werkt erg goed om kijkers terug te laten komen.

Maak het herkenbaar

Het hele idee van een format is dus dat het een regelmatig terugkerende, herkenbare vorm van video is. Herkenbaarheid kent echter verschillende elementen. Zo kun je kiezen voor een vaste presentator. Je afleveringen kunnen ook herkenbaar zijn aan de stijl en de lengte.

Terug- en vooruitblik

Je kunt de afleveringen van je format heel eenvoudig met elkaar verbinden door ze regelmatig naar elkaar te verwijzen. Dat kun je bijvoorbeeld gemakkelijk doen door een terugblik of referentie naar eerdere afleveringen. Daarnaast kun je alvast een korte vooruitblik van de komende aflevering geven.

Crossmediaal

Maak gebruik van een cross-platform en -channel. Dit geldt zowel voor hub-content als voor alle soorten video’s. Uiteraard is het belangrijk dat je doelgroep je afleveringen op alle beschikbare apparaten kan bekijken. Houd daarbij vooral rekening met doorplaatsing op social media. Instagram en Facebook blijven voor sommige doelgroepen belangrijke social kanalen. Maak daarom voor Instagram een korte, kernachtige versie van je verhaal.

Integrale en brede aanpak

Vaste formats of hub-video’s staan zoals gezegd nooit op zichzelf. Succesvolle online videostrategieën hebben een gezonde balans tussen de ingrediënten hub, hero en hygiene content. Op die manier herkent de doelgroep je en verras je ze ook af en toe met een hero-video. Verder kun je hulp bieden met hygiëne-content zodra ze informatie zoeken.
Vergeet ook de integratie van online video binnen je brede marketingstrategie niet. Denk bijvoorbeeld aan promotie van een format via andere owned en paid kanalen. Verder is het raadzaam om onderwerpen of onderdelen uit je videoserie terug te laten komen in andere marketing- en communicatie-uitingen. Zo versterken ze elkaar.
Houd daarbij rekening met het belang van andere communicatiemiddelen, -momenten en -manieren waarop jij jouw doelgroep wil bereiken.

Aandacht vasthouden

Wil je een succesvol videoformat neerzetten, kruip dan in de huid van een producent van televisieseries. Wat is het belangrijkste doel? De aandacht van de kijker vasthouden over een lange periode. Ben je in staat om die herkenbaarheid te bieden, dan functioneert de hub-content binnen je strategie zoals de bedoeling is; als bindmiddel om je doelgroep voor een langere tijd aan je te binden.

Meer info

Genoeg inspiratie opgedaan? Kun je nu aan de slag of wil je verdere uitleg, adviezen of concrete hulp? Het contentteam van Prosos staat voor je klaar!

Geen reactie's

Geef een reactie