Hoe maak je jouw evenement duurzaam? Deel 1 - Prosos

Hoe maak je jouw evenement duurzaam? Deel 1

Hoe maak je jouw evenement duurzaam? Deel 1

Je kunt er niet omheen: als je een evenement organiseert, zorgt dat voor vervuiling. Denk aan al het eten en drinken, maar ook stroom, reizen en logistiek. Toch is het vrij eenvoudig om je evenement minder vervuilend en daarmee duurzamer te maken. Hieronder hebben we enkele tips voor je verzameld, die afkomstig zijn van Green Meeting Industry Council. Zij hebben een lijst opgesteld met 76 duurzame maatregelen voor events. In deel twee gaan we in op duurzaamheidstips rondom reizen, energie en het profit-aspect.

Bewuste keuzes en kennisdeling

Het is belangrijk om je bewust te zijn van duurzaamheid en keuzes te maken die daar rekening mee houden. Daarbij hoort ook het bewustmaken van personeel bij duurzaamheid. Uiteraard is het delen van kennis over duurzaamheid daar een onderdeel van. Zo kun je kennisdeling intern stimuleren en ontstaat er kruisbestuiving. Extern kun je kennis delen via brancheorganisaties.

Doelen stellen en delen

Voor een duurzame benadering van een event is het stellen, meten, analyseren en verbeteren van doelen een voorwaarde. Betrek ook je personeel bij de gestelde doelen. Vraag bovendien om feedback van je personeel. Wees daarnaast kritisch op leveranciers.
Neem Green Thinking op in je voorstel evenals in de begroting.

Zo min mogelijk afval

Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk afval hebt, is het verstandig om zo weinig mogelijk verpakking in te kopen. Maak liever geen gebruik van bloemen, maar kies voor (kunst)planten. Denk verder aan het hergebruik van promotiematerialen zoals keycords en badges, maar ook decors en standmateriaal. Kijk bovendien kritisch naar wat je aan papier gebruikt, print of laat drukken. Ga zoveel mogelijk over op digitaal, bijvoorbeeld een digitaal programmaboekje of een app voor je evenement. Neem in je eventplan eveneens de afvalscheiding mee en wat er met het overgebleven voedsel en restafval gebeurt. Denk aan composteren of breng het overgebleven voedsel naar een voedselbank.

Duurzamer eten en drinken

Wil je jouw event duurzamer maken op het gebied van eten en drinken? Ga dan uit van standaardisatie. Neem bijvoorbeeld een standaard duurzame catering in je plan op. Daarnaast kun je kiezen voor biologische-, lokale- en seizoensproducten, lokale catering, vleesloze of vleesvrije catering. Voor de bereiding van eten biedt live cooking een duurzame oplossing. Doe bij de etensbereiding zoveel mogelijk zelf, dus geen kant-en-klaar in plastic. Dat zorgt voor minder afval. Als het om drinken gaat, is het gebruik van kraanwater i.p.v. flessen water een duurzame keuze. Schenk ook niets van tevoren in.

Hulp nodig bij het duurzamer maken van je evenement? Neem contact met ons op! Het team van Prosos Events adviseert en helpt je graag.

Geen reactie's

Geef een reactie

× Kunnen wij je ergens mee helpen?