Planetree: mensgerichte zorg ~ relatie gastvrijheid

Planetree: mensgerichte zorg ~ relatie gastvrijheid

~Zorgfilosofie Planetree:
‘Een manier van werken, denken en leven’~

Bron: www.planetree.nl

Waarom in dit blog aandacht voor Planetree?
Mijn aandacht gaat in mijn werk en ook in mijn verhalen die ik met jullie deel uit naar gastvrijheid en beleving in de zorg. Ik heb al eerder geschreven dat dit te maken heeft met ons eigen handelen en het handelen van onze medewerkers. Belangrijke voorwaarde is dat wij de mens centraal stellen in ons denken en handelen om de beleveniseconomie in de zorg vorm te geven. Tevens gaat het bij gastvrijheid vaak juist om de kleine dingen die wij doen. Ik zie een relatie met het gedachtegoed van Planetree Nederland. Het Planetree concept is  een integrale aanpak van de organisatie op de menselijke waarde,  huisvesting en bedrijfsvoering. Deze integrale aanpak van de geleverde zorg, de omgeving waarin de zorg wordt geleverd èn de vitaliteit van de organisatie versterken elkaar.

Planetree
Stichting Planetree Nederland is opgericht in 2006 en is de non profit organisatie die het Planetree concept en het netwerk in Nederland ontwikkelt en faciliteert. Planetree bevordert mensgerichte zorg voor cliënt en medewerkers en helpt zorginstellingen met het daadwerkelijk realiseren van excellente cliëntgerichte zorg in een aantrekkelijke (werk)omgeving. Planetree is een vernieuwende manier van zorgen waarbij de patiënt centraal staat. Dit zorgconcept richt zich vooral op de menselijke kant van de zorg, zoals een vriendelijke bejegening, gastvrijheid, veel service, goede informatie en keuzevrijheid. Daarnaast maakt Planetree zich sterk voor een prettige en zorgzame omgeving.

Veiligheid en verbondenheid
Volgens Planetree Nederland staan cliënten en familie in dit zorgmodel centraal: ‘Door cliënten actief te betrekken en te informeren, zijn zij in staat om zelf keuzes te maken. Planetree stimuleert veiligheid en verbondenheid voor cliënt en professional, waardoor gezonde relaties kunnen ontstaan. Organisaties veranderen in een omgeving waarin de mens voorop staat, cliënten actieve deelnemers zijn, en professionals en vrijwilligers zorg kunnen geven zoals ze die zelf ook zouden willen krijgen.’

‘Hartelijk. Liefdevolle toewijding. Respect voor elkaar. Een gezonde organisatie, sámen en resultaatgericht. Planetree is een manier van denken, werken en leven.’
(de heer A. van der Tuuk, woonzorggroep Samen)
xx
Model
Planetree is een filosofie en aanpak die de best mogelijke en mensgerichte zorg levert. De mens voorop in een helende omgeving. De ene component is niet belangrijker dan de andere. Het gaat om de verbinding, pas dan leidt Planetree tot zichtbare en voelbare verandering. Het model ziet er als volgt uit:

Bron: www.planetree.nl

Betere zorg
Aandacht voor de mens, sneller en langdurig beter voelen. Het belangrijkste aspect is ongetwijfeld de bejegening en keuze op basis van informatie. De mens wordt als nummer één gezien en dat zie je in al het denken, handelen en de besluitvorming.

Helende Omgeving
Vriendelijk, rustgevend gebouw en inrichting, kunst en water, een sociale omgeving door betrokkenheid van familie en gemeenschap, grote aandacht voor situatie en medewerker en collegialiteit.
xx
Gezonde Organisatie
Inspirerende, efficiënte en effectieve medewerkers, hoge cliënttevredenheid en een organisatie die een goede reputatie heeft.

‘Mijn droom is zorginstellingen te creëren waar mensen zich direct al beter voelen en waarin het beste van een kuuroord, hotel en ziekenhuis is verenigd.’
(Angelica Thieriot)

Draagvlak en beleving
De invoering van Planetree is een grote verandering in het denken en doen van een ieder binnen de organisatie. Alle neuzen moeten dezelfde kant op, van management tot medewerkers. Belangrijk is dat er eenduidige informatie wordt gegeven over Planetree. Een ieder moet getraind worden en weten en beleven wat Planetree is en met jou als mens kan doen! De invoering van Planetree vraagt inspanning van iedereen en voor een lange tijd. Bij het uitwerken van ideeën staat de wens van de bewoners voorop. Goed is om vanaf het begin acties te organiseren die zichtbaar resultaat opleveren.

‘Er is niks mooiers dan mensen kunnen verwennen. Ik ben er inmiddels achter dat als je met z’n allen iets wil, dan is er ontzettend veel mogelijk.’

De twaalf componenten van het Planetree Model
De componenten laten zien wat mensen belangrijk vinden en deels al in praktijk brengen. De integrale aanpak van de geleverde zorg, de omgeving waarin de zorg wordt verleend èn de vitaliteit van de organisatie versterken elkaar.

Bron: www.planetree.nl

1. Menselijke interactie en liefdevolle bejegening
2. Eigen keuze en verantwoordelijkheid door info. en educatie
3. Uitstekende behandeling en zorg
4. Gezond eten, drinken en bewegen
5. Aanvullende zorg en zingeving
06. Menswaardige technologie
07. Architectuur en interieur leveren bijdrage aan gezondheid en heling
08. Vrienden, familie en gemeenschap spelen een positieve rol
09. Tevreden cliënten
10. Tevreden en gemotiveerde medewerkers
11. Gezonde financiële resultaten
12. Goede marktpositie en relaties met belanghebbenden

Wie werken in Nederland al via gedachtegoed Planetree?
De groep instellingen die samenwerkt met Planetree groeit in alle sectoren, van ziekenhuiszorg tot GGZ instelling, en bestaat in Nederland inmiddels uit 14 organisaties en internationaal uit meer dan 200 instellingen.

Flevo ziekenhuis, Gemini Ziekenhuis, HagaZiekenhuis, Orbis Thuis, Pantein, Rijnland Zorggroep, Rivas Zorggroep, Woonzorggroep Samen, Zorggroep Almere, Waterland ziekenhuis, GGzE, Stichting Fatima, gehandicaptenzorg, Centra voor Psychisch Herstel, Westfriesgasthuis

www.planetree.nl

Resultaten
Zorgorganisaties de samenwerken met Planetree melden resultaten zoals:
– toename cliënttevredenheid en verwijsbereidheid
– toename medewerkertevr., aantrekkelijke plek om te werken
– sterke verbetering in samenwerkingscultuur
– groei in innovatieve diensten
– verbeterd imago / merkbekendheid
– prettige en aangename fysieke omgeving

Als er gekozen wordt voor het Zorgmodel Planetree creëer je je eigen veranderingsproces binnen de organsatie: draagvlak, doelstellingen, acties, samenwerking, etc. is nodig om hiermee aan de slag te gaan. De beloning is een certificering, maar dat is misschien de kers op een prachtige taart. Uiteraard kan je ook gezamenlijk op zoek gaan naar de beloning die van toepassing is binnen je eigen organisatie….wat is jullie beloning? Je kunt mij altijd mailen of bellen als je meer wenst te weten of informatie wil delen. Misschien heb je zelf al vorm en inhoud gegeven aan een veranderproces in je zorgorganisatie op het gebied van gastvrijheid, beleveniseconomie. Of heb je het zorgmodel Planetree geïmplementeerd en wil je je ervaringen delen, ik hoor het graag: apvanleeuwenkamp@zonnet.nl
of via 

Bronnen:

Gastvrije zorg (2008). Zorgmodel Planetree.

http://www.gastvrijezorg.nl/products/ambiance/gastvrijheid/zorgmodel-planetree-710

URL bezocht op: 9 april 2011

Geer, B. van de. (2010). Zorgfilosofie Planetree ‘Een manier van werken, denken en leven’
http://www.innovatiekringdementie.nl/ArticleDetail.aspx?ArticleId=244

URL bezocht op: 9 april 2011

Planetree

http://www.planetree.nl

URL bezocht op: 8 april 2011

3 Reactie's
 • Wencke
  Geplaatst op 13:19h, 11 april Beantwoorden

  De zorg zoals deze eigenlijk moet zijn…

  • AnitaHvL
   Geplaatst op 14:33h, 17 april Beantwoorden

   Ik besef mij dat ik je op je reactie van 11 april op mijn blog over Planetree, niet eens even gemaild heb!
   Dank voor je reactie. Ik hoop dat mijn ‘persoonlijke’ blog van deze week je ook aanspreekt.
   gr. Anita

 • Seneca Advies Loopbaanbegeleiding en Coaching by Amy van Son
  Geplaatst op 22:18h, 11 april Beantwoorden

  Wat een pareltje weer Anita! Inhoudelijk, visueel ondersteund, een genot voor het oog. Een echte gastvrijheid blog!

Geef een reactie