Social media in de zorg ~ stand van zaken

Social media in de zorg ~ stand van zaken

Social media in de zorg ~ stand van zaken

Met de komende twee blogs wil ik stil staan bij Social Media in de zorg. Na wet screening merkte ik dat er zoveel informatie is, dat ik eerst start met huidige status van de Social Media in de zorg. In het blog van volgende week komt er informatie over de strategie om Social Media te implementeren.

Social Media zijn de hype voorbij, ook in de gezondheidszorg. Volgens de Social Media Monitor Zorg is ruim 75% van de Nederlandse zorgorganisaties in meer of mindere mate aanwezig en actief op de ‘big 5’: Hyves, Twitter, LinkedIn, Facebook en/of YouTube.

Bron: Social Media Monitor Zorg

Via Twitter volg ik een groot aantal zorgorganisaties over het algemeen wordt aandacht besteed aan: ervaringen delen, informeren, verbinden en innoveren. Op 24 maart presenteerde iZovator in samenwerking met Redmax de eerste editie van de Social Media Monitor Zorg. Voor het eerst is een zorgbrede inventarisatie gedaan van de inzet van Social Media door zorgorganisaties (579). In de eerste editie is gekeken naar aanwezigheid, populariteit en activiteit van ziekenhuizen, GGz, GGD, gehandicaptenzorg, thuiszorg (kleine instellingen), verpleeghuizen en revalidatiecentra op Hyves, Twitter, LinkedIn, Facebook en You Tube. Het complete rapport van de Social Media Monitor Zorg is gratis de downloaden via http://www.socialmediamonitorzorg.nl

.

Een viertal organisatie die ik o.a. via  twitter volg en die ‘positief opvallen’:
Tip via: @AnitaHvL/zorgorganisaties de mogelijkheid om een groot aantal zorgorganisaties te volgen.

@Schildklier ~De website met alle informatie over de schildklier en schildklieraandoeningen. Op Twitter worden artikelen, links naar websites vermeld. Ook wordt er geprobeerd door vragen te stellen het gesprek met de followers op te starten. Sinds volgt wekelijks ‘The schildklier Daily’ online waar geselecteerde berichten van followers in worden opgenomen.

@MMCziekenhuis ~ Máxima Medisch Centrum is een groot ziekenhuis in Eindhoven en Veldhoven. Specialisatie: kinderen, zwangerschap, ouderen, duursporters, opleidingen.
Op de website van het MMC is het mogelijk om direct naar de verschillende social media profielen te gaan. Zelfs de Twitter time line staat rechtstreeks op de homepage van het MMC! Op Twitter wordt veel informatie gedeeld over de onderwerpen genoemd in het bovenstaande schuingedrukte profiel. Er wordt aandacht besteed aan ontwikkelingen, algemene informatie en trainingen en lezen krijgen online aandacht. Reacties van patienten over het ziekenhuis worden gevold en geretweet. Elke maand wordt er een baby van de maand benoemd. Op Facebook is er ook een account voor het MMC ingericht. De mogelijkheid om vragen te stellen en informatie te vinden is laagdrempelig!

@GGZNHN ~ GGZ Noord-Holland-Noord verleent hulp aan mensen met ernstige psychiatrische en psychische problemen.
GGZNHN gebruikt Twitter voornamelijk om vacatures onder de aandacht te brengen. Ook worden artikelen, links naar websites en data voor cursussen, bijeenkomsten vermeld op de twitteraccount. De informatie op twitter is ook duidelijk terug te vinden op de website.

@MaasstadZknhuis ~ Maasstad Ziekenhuis is ‘het ziekenhuis op Zuid’ in Rotterdam. Betrokken, professioneel en verantwoordelijk. Dat zijn de dingen die wij belangrijk vinden.
Heel duidelijk is op de website uitgelegd hoe Het Maasstad Ziekenhuis vertegenwoordigd is op Social Media: http://www.maasstadziekenhuis.nl/Informatie_over_het_ziekenhuis/Hyves_Twitter_en_YouTube
Extra tip: geweldig transparant blog om te lezen: http://www.socialned.nl/social-media-en-het-maasstad-ziekenhuis/

Het gebruik van Social Media door patiënten
Ook patiënten maken gebruik van Social Media. Martijn Hulst van Tam Tam is een bekende spreker op dit gebied. Hij geeft in de presentatie ‘Status Sociale Media’ aan dat:

– 8 op de 10 raadpleegt bij klachten eerst het Internet.

– 33% stelt via Internet zelf de diagnose.

– 44% vergelijkt via Internet de kwaliteit van artsen.

– 47% kiest via zorg online.

– 14% schrijft over ziekte / behandeling.

– Er zijn vele social forums over ziekten, e.d.

Bron: Kanter, Beth

Het gebruik van Social Media door zorginstellingen
Zorginstellingen maken ook gebruik van social media. Hieronder een aantal voorbeelden:
Weblogs van specialisten die bij een ziekenhuis werken.

Social Networks op bijvoorbeeld Hyves en LinkedIn van mensen die bij een zorginstelling werken.

Social Forums waar patiënten vragen kunnen stellen aan de specialist over hun behandeling.

– Het live uitzenden van operaties in een Rotterdamse bioscoop, waarbij een chirurg in de bioscoop toelichting geeft en vragen van de bezoekers beantwoord.

– Het plaatsen van filmpjes (Youtube) die gemaakt zijn in het ziekenhuis en over allerlei verschillende onderwerpen gaan.

Erg veel zin heb ik in mijn volgende blog waar ik aandacht besteed aan de strategie voor het opzetten van Social Media voor de (zorg)organisatie. Ik heb inmiddels al veel informatie verzameld en denk dat ik hier een mooi stuk van kan maken. Wil jij tussentijds input geven of een reactie achterlaten. Weet dat jij mij altijd kunt mailen, volgen etc.
info@anitahvl.nl of via 

Bronnen:

Hulst, Martijn (2010). Status sociale media in de zorg.

http://www.slideshare.net/martijnhulst/status-sociale-media-5321677

URL bezocht op: 6 mei 2011

 

Kanter, Beth (2009). Nonprofits, Healthcare, and Social Media.
http://www.slideshare.net/kanter/nonprofits-healthcare-and-social-media

URL bezocht op: 4 mei 2011

Meijnckens Liesbeth (2011).Social Media Monitor zorg: hoe actief is de zorg op social media?

http://www.frankwatching.com/archive/2011/03/28/social-media-monitor-zorg-hoe-actief-is-de-zorg-op-social-media/

http://www.socialmediamonitorzorg.nl.

URL 2x bezocht op: 5 mei 2011

3 Reactie's
 • Joitske Hulsebosch
  Geplaatst op 08:14h, 09 mei Beantwoorden

  Mooi overzicht!

 • Marco van Davenhorst
  Geplaatst op 22:36h, 14 mei Beantwoorden

  Erg informatief Anita, echt goed. Benieuwd naar je keuzes in het vervolg; de strategie

 • Menno Beker
  Geplaatst op 10:02h, 28 mei Beantwoorden

  Hele informatieve blogpost, zo zie je ze niet vaak. Bedankt voor de info

Geef een reactie

× Kunnen wij je ergens mee helpen?