Terugdringen groei zorguitgaven

Terugdringen groei zorguitgaven

Terugdringen groei zorguitgaven

 

Graag breng ik jullie de blogs van Frank van Wijck onder de aandacht. Hij houdt dagelijks een weblog bij op de website van arts en auto. De blogs zijn concreet, duidelijk en uitdagend! Voor mij een aanleiding om een recent blogpost te delen. Een eerste reactie van Frank van Wijck op het akkoord dat deze week bereikt is voor het terugdringen van de zorguitgaven.

Akkoord terugdringen uitgaven in de zorg

minister_schippersDe week is er een akkoord bereikt om de uitgaven in de zorg de komende jaren flink terug te dringen. Deze week hebben Medisch specialisten, ziekenhuizen, zorgverzekeraars, huisartsen en patiëntenorganisaties met minister Schippers afspraken gemaakt om de uitgaven in de zorg te komende jaren flink terug te dringen. Het terugdringen van de uitgaven moet 1 miljard euro opleveren. Dat moet onder meer worden bereikt door meer zelfzorg van patiënten. Ook moet meer zorg van de specialist worden verschoven naar de huisarts. Een andere besparingsmaatregel is het concentreren van specialistische hulp in een beperkt aantal ziekenhuizen. Verder zal het basispakket worden versoberd. Voor een aantal behandelingen komt een hogere drempel. Onduidelijk is nog om welke behandelingen het gaat.

In het regeerakkoord is afgesproken dat de groei van de uitgaven zal worden beperkt tot 2,5 procent. De afspraken van deze week gaan verder: voor 2014 is afgesproken dat de groei wordt teruggedrongen tot 1,5 procent, het jaar daarop mag het nog maar 1 procent zijn. De jaarlijkse groei van de zorguitgaven ligt nu rond de 2,5 procent.
Bron: NOS

Als reactie schreef Frank van Wijck onderstaand blog. Ik ben benieuwd naar jullie reactie. Laat je reactie gerust achter onderaan dit blog. Uiteraard mag je mij ook altijd mailen!

Het is weer het oude liedje

“Het is weer het oude liedje: de bezuiniging is al ingeboekt, maar “de concrete aanpak (…) wordt de komende maanden uitgewerkt.” Deze zinsnede heeft betrekking op één specifiek thema in de onderhandelingsresultaten die Edith Schippers heeft geboekt met het veld over terugdringing van de groei van de zorguitgaven. Het thema namelijk dat de voorgenomen versobering van het basispakket wordt teruggedraaid, maar dat de toegang tot dit pakket wordt aangescherpt. In het formele nieuwsbericht hierover lezen we: “Zorg wordt zinnig en zuinig. Dat legt een grotere verantwoordelijkheid bij arts en patiënt.

Arts en Auto.
frankvanwijck-5

Ik weet niet hoe u dit interpreteert, maar op mij komt het over als: ‘Op politiek niveau komen we er niet uit met elkaar, dus we verleggen het probleem naar de spreekkamer’. We weten dat de Orde van Medisch Specialisten en ZonMw hiervoor de campagne Verstandig kiezen hebben opgezet. Maar ik vraag mij af wat de invulling die Schippers nu aan haar bezuinigingsdoelstellingen geeft, gaat betekenen als succes van deze campagne uitblijft. Zegt ze dan tegen alle burgers: “Jullie hebben niet goed meegedaan en moeten dus voor straf 25 euro bijbetalen.”? Of haalt ze de al ingeboekte bezuiniging dan alsnog op een andere manier bij de medisch specialisten en de ziekenhuizen? Ik zou zeggen: één keer raden.”
Bron: Frank van Wijck, medisch journalist en houdt als freelancer dagelijks een
weblog bij op de website van Arts en auto.
Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Samenvatting:

ScreenShot262
Link naar filmpje

Bron afbeeldingen:

Afbeelding 1: 4nieuws.nl
Afbeelding 2: arts en auto

Geen reactie's

Geef een reactie

× Kunnen wij je ergens mee helpen?