Zorg heeft behoefte aan nieuw businessmodel

Zorg heeft behoefte aan nieuw businessmodel

Zorg heeft behoefte aan nieuw businessmodel

 

Zorg heeft behoefte aan nieuw businessmodel

Door de toenemende extramuralisering verwacht 40 procent van de zorginstellingen een nieuw businessmodel nodig te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Simac Healthcare in de langdurige zorg. Dit blog is geschreven door Mark van Dorresteijn. Hij is redacteur voor Zorgvisie. Ik was zelf erg blij dit blog te lezen met bijbehorende cijfers uit het onderzoek. Goed om te weten dat de zorginstellingen zelf inzien dat er een nieuw businessmodel nodig is. Nu met elkaar aan de slag om de veranderingen goed te begeleiden en om de bijbehorende keuzes op een juiste wijze in te zetten.

De zorginstellingen verwachten dat zij voor dit nieuwe model moeten investeren in moderne ict-voorzieningen die zorg op afstand ondersteunen. Daarbij valt te denken aan domotica en de ict-infrastructuur. Ondanks het geloof in ict-toepassingen, zegt ruim 40 procent van de respondenten dat zorg op afstand niet goed geregeld is als het gaat om e-health en faciliteiten voor zelfredzaamheid. Hieronder valt ook het elektronisch patiëntendossier. De beschikbaarheid van dat dossier is bij 60 procent van de respondenten niet goed of matig geregeld. Zorg op afstand door middel van persoonsalarmering is wel tot tevredenheid geregeld.

Ketensamenwerking

De grootste kans om goedkoper te werken met behoud van kwaliteit, is volgens de ondervraagden een versterkte ketensamenwerking. Als argument geven zij dat de zorg daardoor doeltreffender wordt en dubbele diagnostiek wordt voorkomen. Met een elektronisch cliëntendossier (ecd) kunnen zorgpartijen informatie uitwisselen en zijn zij altijd op de hoogte van de toestand van de cliënt.

Managementinformatie

Om onderbouwd te beslissen over het rendement van innovatie is managementinformatie nodig. Volgens het onderzoek beschikt 26 procent van de instellingen daar helemaal niet over en nog eens 44 procent heeft de informatie slechts gedeeltelijk beschikbaar. Vrijwel alle zorginstellingen verwerven kennis over innovatie door het lezen van vakliteratuur (90 procent). Daarnaast bezoekt men beurzen (72 procent) of neemt deel aan creatieve denktanks.

Outsourcing

Uitbesteding van taken staat niet hoog op de agenda in de zorg, volgens het onderzoek. Zeker de facturering en inkoop wil men zelf blijven doen. Positief staan instellingen over outsourcing van facilitaire diensten (32 procent), HR en Payroll (29 procent). Verder overweegt een kleine minderheid uitbesteding van de ict-infrastructuur (30 procent), vastgoed (29 procent) of het ecd (27 procent).

Grootste uitdaging

Zorgorganisaties zien de veranderende rol van de gemeente als de grootste uitdaging. Daarbij kijken zij vooral naar de overheveling van de AWBZ naar de Wmo, waarbij de gemeente een nieuwe professionele rol nog moet waarmaken. Circa driekwart van de instellingen verwacht dat deze ontwikkelingen directe gevolgen hebben voor de processen binnen de organisatie. Daarnaast denkt ongeveer de helft dat de processen zullen worden beïnvloed door de landelijke invoering van de intramurale AWBZ en het scheiden van wonen en zorg.

Onderzoek

Voor het onderzoek zijn zorginstellingen benaderd met 1.000 tot 3.000 werknemers. Het merendeel van de onderzoeksgroep bestaat uit verpleeghuizen, verzorgingshuizen en instellingen voor thuiszorg, welzijn en ouderenzorg. De respondenten zijn werkzaam bij organisaties met een uiteenlopend aantal locaties.

Gastblogger:

Dorresteijn300Mark van Dorreteijn
Redacteur Mark van Dorresteijn houdt zich voornamelijk bezig met zorg en ict. Thema’s die daar bij horen zijn bijvoorbeeld: e-health, robotica, EPD/LSP, informatiebeveiliging en serious gaming.
Naast journalistiek houdt de redacteur ict zich bezig met social media, de inrichting van de website en zoekmachine optimalisatie. Eerder werkte Van Dorresteijn als internetredacteur bij dagblad Trouw. Verder schreef hij het boekje ‘Twitter – Een praktische handleiding.

Dit blog is eerder gepubliceerd op Zorgvisie, 19 juli 2013.

 

Geen reactie's

Geef een reactie

× Kunnen wij je ergens mee helpen?